Αυτό που έγινε με το κέρασμα του σπιτικού ρακόμελου στο Χριστουγεννιάτικο παζάρι μας, δεν περιγράφεται. Τρία λίτρα, και δεν έφτασε. Και 'γω που νόμιζα πως θα ήταν αρκετό! Υπήρχαν φίλοι που ερχόντουσαν ξανά και ξανά, για να τους γεμίσουμε τα ποτηράκια! Ακόμα και κάποιοι που δεν είχαν ξαναδοκιμάσει στη ζωή τους, ήταν πολύ ενθουσιασμένοι με τη γεύση και το άρωμα. Και οι περισσότεροι ρωτούσαν:
Πως φτιάχνεται;;;;
Ε λοιπόν, αυτό ακριβώς θα περιγράψουμε παρακάτω.
Κατ'αρχήν χρειαζόμαστε τα βασικά συστατικά:
- Τσικουδιά ή τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο)
- μέλι
- ξύλο κανέλας
- γαρύφαλλο (όχι τα λουλούδια χιχι!)
- κάποιοι φίλοι βάζουν και μοσχοκάρυδο.
Η αναλογία τσικουδιά-μέλι είναι περίπου 3:1, δηλαδή π.χ. στα 3 κιλά τσικουδιά, χρησιμοποιούμε 1 κιλό μέλι. Την αναλογία την φτιάχνετε όπως θέλετε, ανάλογα τις ανάγκες και τα γούστα σας! Λιγότερο μέλι σημαίνει πιο "σπιρτάδικο" ρακόμελο, λιγότερη τσικουδιά σημαίνει πιο γλυκόπιοτο ρακόμελο! Αυτό πιστεύω πως είναι κατανοητό. Στην αναλογία 3 κιλά τσικουδιά προς 1 ένα κιλό μέλι, εγώ βάζω 2-3 ξύλα κανέλας και 4-8 γαρύφαλλα. Αναλόγως τη δική σας την ποσότητα, βάζετε και τα ανάλογα καρυκεύματα!
Εκτέλεση:
Βάζω την τσικουδιά με την κανέλα και το γαρύφαλλο μέσα στη κατσαρόλα. Πολλοί τα βάζουν όλα μαζί (και το μέλι) και βράζουν με τη μία. Όπως θέλετε το κάνετε, δεν υπάρχει περιορισμός! Εγώ το αποφεύγω αυτό, για να μην μου "καεί" το μέλι, πριν καλά καλά διαλυθεί στο βράσιμο. Προτιμήστε όμως τη διαδικασία να την πραγματοποιήσετε στο μάτι της κουζίνας σας, και όχι σε γυμνή φωτιά, για τον κίνδυνο ανάφλεξης της τσικουδιάς! Μη ξεχνάτε πως είναι σχεδόν οινόπνευμα, άκρως εύφλεκτο!
Μόλις ξεκινήσει και βράζει η τσικουδιά (σε σχετικά χαμηλή φωτιά) με τα καρυκεύματα, ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε επί δεκάλεπτο περίπου συνεχώς, έτσι ώστε να διαλυθεί καλά το μέλι και να ανακατευθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Πέρα του δεκαλέπτου, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, αφήνουμε να "ηρεμήσει" και να κρυώσει, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα τα αρώματα των καρυκευμάτων! Αφού κρυώσει καλά, αποθηκεύουμε κατά προτίμηση σε γυάλινο μπουκάλι. Αν μείνει στο μπουκάλι κάποιες ώρες, και παρατηρήσετε ένα κατακάθι στον πάτο, δεν είναι κάτι τραγικό, είναι το μέλι.
Απλώς ανακινήστε και σερβίρετε.
Ότι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα, να κεράσεις μια παρέα που θα έρθει στο σπίτι κτλ.
Προσοχή όμως!
Όχι υπερβολική κατανάλωση, διότι ως γνωστό, τα γλυκά αλκοολούχα ποτά μας "φτιάχνουν" γρήγορα... κεφαλάκι!
Προσοχή όμως!
Όχι υπερβολική κατανάλωση, διότι ως γνωστό, τα γλυκά αλκοολούχα ποτά μας "φτιάχνουν" γρήγορα... κεφαλάκι!
Και φυσικά ΟΧΙ ΟΔΗΓΗΣΗ!!
Και να θυμάστε: Το καλύτερο ρακόμελο είναι αυτό που φτιάχνουμε μόνοι μας, γιατί ξέρουμε ακριβώς τι περιέχει. Τα ρακόμελα του εμπορίου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν χρησιμοποιούν και τα καλύτερα υλικά, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το μέλι. Αντί αυτού, επειδή είναι ακριβό και θέλουν να βγάλουν μεγάλη παραγωγή, χρησιμοποιούν υποκατάστατα μελιού όπως χρωματισμένα σιρόπια, ζάχαρη, μελάσα κ.α. Μη σας δουλεύουν δηλαδή, για το ότι φτιάχνουν το καλύτερο που κυκλοφορεί στην αγορά!!
Απλά σας λένε μπούρδες...Στην υγειά σας λοιπόν, με μέτρο όμως!
ΚΩΣΤΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ