ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 2023-2024

Νέα Σμύρνη, 16/12/2022
Σας γνωστοποιούμε τη σύσταση του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, όπως αυτή προέκυψε ύστερα από τη διενέργεια των εκλογών της 16/12/2022:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΦΩΤΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 6930902003 dstravel.1@yahoo.com
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΜΑΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 6973058743 kmarou4@gmail.com
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΧΥΔΕΡΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ 6949449984 hither24@gmail.com
ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΚΟΜΠΟΓΕΝΝΗΤΑΚΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ 6977986567 thankompog@outlook.com
ΤΑΜΙΑΣ : ΒΛΑΣΙΔΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ 6975859614 v.vlasidou@hotmail.com
ΕΦΟΡΟΣ : ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΝΗ 6937226096 elgrammatika@yahoo.gr
ΜΕΛΟΣ : ΜΑΡΙΝΑ ΔΕΚΟΥΛΟΥ 6972084302 marina.2dekoulou@gmail.com
ΜΕΛΟΣ : ΛΕΚΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 6907944548 agelikil930@gmail.com
ΜΕΛΟΣ : ΜΠΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΣ 6937100315 nickmpoyras@gmail.com
Σημείωση: Οι τακτικές συνεδριάσεις του ΔΣ θα γίνονται στο χώρο του σχολείου κάθε 1η Δευτέρα του μήνα στις 19:30. Σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου είναι ανοιχτές για τα μέλη του, έτσι, μπορούν όποιοι γονείς επιθυμούν να τις παρακολουθούν και να συμμετέχουν με απόψεις και προτάσεις.

14 Μαρτίου 2013

Κατασκευή χαρταετού!

Η Καθαρή Δευτέρα πλησιάζει, και οι περισσότεροι από εμάς θα πέσουμε με τα μούτρα στα νηστίσιμα  εδέσματα που θα βρίσκονται στο τραπέζι του σπιτιού μας, σε ένα φιλικό σπίτι, σε πικ νικ στο βουνό ή στην παραλία. Και από Τρίτη, μπριζολάκια στο φούρνο με πατατούλες, πιτόγυρα κτλ χιχιχι!!
Όμως ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, όπως την έλεγαν οι ομιλούντες την καθαρεύουσα, αυτό που κυριαρχεί μεταξύ άλλων, είναι το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού. Λίγα λόγια για την ιστορία του χαρταετού, θα διαβάσετε εδώ.
Αλήθεια, πόσοι από μας ξέρουν να κατασκευάζουν έναν;; Για να μη πω πόσοι ξέρουν να δένουν ζύγια, ακόμα και πόσοι από εμάς ξέρουν τεχνικές και κόλπα για το πέταγμα. Οι νεότερες γενιές, ειδικά αυτές που μεγάλωσαν σε 4 τοίχους μπροστά σε ένα υπολογιστή, μην έχοντας προλάβει τις αλάνες, τα άχτιστα ακόμα οικόπεδα κ.α, έχουν μαύρα μεσάνυχτα! Να μου πείτε, εδώ και η γενιά των σημερινών 40-45ηδων καλά-καλά δεν ξέρει, τι περιμένεις από τους μικρότερους;
Η εύκολη λύση είναι ο πλανόδιος μικροπωλητής, το μεγάλο πολυκατάστημα. Σας τα παρέχουν όλα έτοιμα, χαρταετός, ουρά, ακόμα και τα ζύγια δεμένα! Και αρκετά καλά ρυθμισμένα μπορώ να πω. Όμως, άλλη αξία αποκτά ένας κατασκευασμένος από τα χεράκια μας! Άσε αναγνώστη μου, που μπορείς να του δώσεις ότι σχήμα και χρώμα θέλεις, σχέδιο κτλ. Και πολλές φορές, τα υλικά θα τα  βρούμε μέσα στα πόδια μας.
Π.χ. κάπου ίσως σε κάποια αποθήκη έχουμε:

  • 3 ξύλινα πηχάκια για τις μάνες (ο αρχικός σκελετός), μήκους 80-120 πόντους αναλόγως πόσο μεγάλο θέλουμε τον χαρταετό μας. Αν πάτε σε ένα σημείο που περνάει ρέμα, ίσως βρείτε και κόψετε καλάμια. Είναι πολύ γερά και ανθεκτικά στον αέρα. 
  • Για το "χάρτινο μέρος" της κατασκευής μας, θα χρειαστούμε κόλλες γλασέ (από τα βιβλιοπωλεία) ή παλιές εφημερίδες. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε ακόμα και πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ ή σκουπιδιών.
  • Βαμβακερό ή κέρινο σπάγκο.
  • Συρραπτικό και φαρδύ σελοτεϊπ ή ταινία συσκευασίας
Δεν θέλουμε κάτι άλλο!

Η διαδικασία ξεκινά ως εξής:
Έχοντας σημαδέψει τις βέργες μας ακριβώς στη μέση, καρφώνουμε στο σημείο ένα μικρό καρφί, το οποίο στραβώνουμε από την άλλη πλευρά των ξύλων, για να τα κρατάει καλύτερα. Δείτε πως, στις παρακάτω φωτογραφίες.


Στις άκρες των ξύλων μας (μάνες), ανοίγουμε μικρές εγκοπές για να περάσουμε περιμετρικά σπάγγο, που θα συγκρατεί τα ξύλα μας ανοιχτά, σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. Την απόσταση από άκρη σε άκρη (ΑΓ), την μετράμε αφού έχουμε μετρήσει κομμάτι σπάγκου ίδιο με την απόσταση άκρης-κέντρου ένωσης των ξύλων μας (ΑΒ). Όσο πιο ακριβής είναι η μέτρηση αυτή, τόσο πιο καλά θα πετάει η κατασκευή μας. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να μας βγει ο χαρταετός στραβός, και να μη πετά καθόλου! Δείτε το παρακάτω γράφημα:



Τώρα αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη για να διακοσμήσουμε την επιφάνεια του χαρτιού όπως μας αρέσει, ώστε να έχουμε έναν ξεχωριστό χαρταετό. Μπορούμε να κολλήσουμε διάφορα διακοσμητικά, ή να ζωγραφίσουμε ό,τι μας αρέσει (τη σημαία της ομάδας μας, πρόσωπα, σχήματα, πεταλούδες, ζωάκια κλπ.)
Ακουμπάμε το σκελετό πάνω στο χαρτί-κόλλα γλασέ  και το κόβουμε γύρω - γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο μέχρι 5 εκατοστά, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:


Κατόπιν κόβουμε και αφαιρούμε με ένα ψαλίδι το χαρτί που μας περισσεύει, διπλώνουμε και γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα αγκαλιάζοντας τον περιμετρικό σπάγκο ή νήμα σαν στρίφωμα και τα κολλάμε.  

Σε δυο άκρες (Δ & Ε) στερεώνουμε σπάγκο, για να δέσουμε στη μέση του την ουρά. Προσέχουμε ώστε: ΒΔ=ΒΕ=ΔΖ=ΕΖ. Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει. Δείτε το παρακάτω σχήμα:


Την ουρά μπορούμε να την κατασκευάσουμε, από λωρίδες που θα έχουμε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά, τα οποία δένουμε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο.

Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του. Τα ζύγια, είναι δύο κομμάτια σπάγκος δεμένος στις άκρες Α και Γ, που το καθένα ενώνεται με το σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού (Β). Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης δένουμε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα. Ο χαρταετός μας είναι έτοιμος για να απογειωθεί! Προσοχή μόνο να μην είσαστε κοντά σε καλώδια της Δ.Ε.Η. ή άλλα εμπόδια.

Τώρα βέβαια μετά από όλα αυτά, μη νομίζετε πως και εγώ θα κάτσω να φτιάξω χαρταετό! 
Ας είναι καλά ο Μουστάκας και τα MAX!! Χαχαχαχαχα!!!!

Καλή Σαρακοστή....